Minns hur tanken kom upp när jag stod och tvättade hennes fönster: ”blir jag manipulerad?” Och hur jag bara några sekunder slog bort den genom att resonera: ”varför har du en sådan negativ inställning Michael? Den kommer inte att göra oss gott!”

Det kändes ädelt att ha en vackrare bild av henne än någon som bara var ute efter själviska fördelar. Så cynisk kunde jag ju inte tillåta mig att vara, så jag tillrättalade mig själv till att tänka gott om andra. Facit kom senare: jag borde ha lyssnat till intuitionen.

Det förekommer i våra parförhållanden, genom viss sorts reklam, på våra arbetsplatser, under en dejt etc. Vi förförs till att se och känna det angenäma, samtidigt som vi blundar för krassheten som kan ligga bakom charmen. För visst är det svårt att säga nej till någon som säger:

”Du är helt fantastisk! Jag känner en sådan speciell känsla när vi är tillsammans.”

”Med dina kvaliteter är jag övertygad om att du skulle vara helt perfekt för det här projektet.”

”Jag är så trött på all denna ytlighet! Jag vill så mycket mer av en relation.”

Meningarna ovan kan vara ärligt menade och med de bästa avsikterna. Eller så är de en form av förförelsetekniker vars syfte är att få oss att göra vad den andre vill; inte vad som är bäst för dig.

Det finns en oskyldig naivitet som jag ibland kan tycka är vacker i sin kärleksfulla inställning till människor och livet. Men den utnyttjas alltför ofta av de emotionella rovdjuren; de som enbart är ute efter att tillfredsställa sina egon utan minsta empati för andra.

En naiv inställning kan vara ett psykologiskt skydd mot att tvingas inse att världen inte enbart är vacker och att alla inte delar vår människosyn. Vi tenderar att se världen genom glasögonen som talar om för oss hur vi vill att det ska vara. Inte hur den i realiteten är!

Människorna som jag genom mitt arbete pratar med säger ofta: ”varför offrade jag så många år på henne/honom? Varför blundade jag för alla lögner? Varför gick jag med på det? Jag såg men gjorde ingenting och fortsatte att under alldeles för lång tid att hoppas.”

Svaret är att attraktion och kärlek består utav en stor dos hopp och idealisering, vilket gör oss ytterst förhandlingsvilliga kring vårt eget mående: ”om jag bara har lite mer tålamod och förståelse så kan vi nog få det helt fantastiskt tillsammans.”

Vi behöver se med klarsynt blick för att kunna stå emot manipulation och härskartekniker; även om det gör ont. Det är en fin balans mellan romantisering och realism. Ge din tid till den som anstränger sig för att vara en del av ditt liv och som vet hur man visar kärlek i handling.

Stå upp mot manipulation & härskarmetoder – webinar måndagen den 27/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach