Vet ingenting om din situation och vad du kämpar med, men en sak vet jag: ett förhållande där det saknas tillit, respekt, gnista och kärlek, är något av det mest dränerande som finns. Vi ältar, pendlar mellan hopp och förtvivlan, ifrågasätter våra egna tankar och känslor. Vi är helt enkelt inte lyckliga!

En kvinna är ute och går med sin barnvagn och har just fått ett meddelande från sin man om att anledningen till varför han har varit otrogen ”är att du är så tråkig”.

Minns när jag en gång fick höra från en kvinna som jag trodde att jag tyckte mycket om: ”jag tror inte att du kan leverera.”

En man har just googlat på narcissistisk personlighetsstörning och ryser till av igenkänning. Kvinnan som han lever tillsammans med har check på alltför många punkter.

En kvinna har gradvis börjat inse att hon inte längre älskar sin sambo, då hon har inte känt samhörighet och vilja från hans sida på mer än tre år.

Det är lätt för mig och andra i din omgivning att säga: ”du måste lämna! Du är värd någon bättre.” Även om orden som du får höra är riktiga, så känns det omöjligt. Rädslan för att kapa praktiska och emotionella nervtrådar: minnen, drömmar om framtiden, ”tänk om jag gör fel”, skulden över att behöva såra, barnen, boendet och ”hur ska jag klara mig ekonomiskt?” Det är enormt starka krafter!

Jag vet att många av er kämpar inombords och kanske har gjort det så länge att ni inte känner till någonting annat. Har själv befunnit mig där: den gnagande oron, sömnlösa nätterna, den tillbakahållna gråten, rädslan för ensamhet och att tvingas leva resten av sitt liv utan kärlek till och från en partner. 

Otillräcklighet, ångest, tvivel etc. är alltid våra sämsta rådgivare och beslutsfattare, men de är tydliga ekon på att vi behöver hitta det där lilla fröet i våra sinnen och ge det näring, så att vi gradvis kan börja agera.

Den rätta tajmingen när det kommer till att säga att du vill avsluta, infinner sig ytterst sällan. När vi agerar trots förlamande känslor, kommer modet och styrkan till oss i portioner. Det är skrämmande men vad är alternativet?

Psyket försöker ofta hitta ursäkter till varför det just nu inte ”är rätt läge” eller ”det är nog jag som förväntar mig för mycket”.

Patienten är ert förhållande och om inte ni båda gör det som behövs för att hitta tillbaka till varandra och kommunicerar respektfullt, finns det ingen känslomässig hjärtstartare i världen som kommer att kunna väcka liv i kärleken.

Sök allt det stöd och de redskap som du behöver för att göra det som ger dig lugn, integritet, självrespekt och på sikt kärlek. Tiden vill att vi lever så bra och helt som det bara går.

Stå upp mot manipulation & härskartekniker – webinar måndagen den 27/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach