”Om jag bara är tillräckligt kärleksfull, omtänksam, attraktiv och förstående så kanske…”

Höga, låga och bedrägligt lugna röster, eller isande tystnad för att markera vem som egentligen bestämmer. Växlande mellan värme och kyla är härskarens normalitet.

Känslan av att känna sig utvald, likt den enda kvinnan eller mannen i världen för att i nästa känna sig fullständigt utbytbar och värdelös, tär på den medberoende i dessa destruktiva förhållanden.

En charmig och ”omtänksam” partner som inte sällan har utseendet med sig, intelligent ledargestalt som är bra på att övertyga andra, och dig om hur förträffliga de är. Du är trygg och säker i är hennes/hans sällskap. ”Så länge du…”

Härskaren kan sitt instrument väl och han eller hon vet exakt vilka strängar som slår an i dig. Tror du att härskarpersonligheten nöjer sig med ditt ”nej!” och dina gränssättningar? Han eller hon kommer genom tjat, övertalning, hot och martyrskap att bryta ned dig tills du är så pass förvirrad att integritetskontot hamnat på minus och gjort dig viljelös.

Vet du vad det värsta är? Din malande känsla av att allt troligen är ditt fel. Liksom skammen av att du inte lyckas bryta upp förhållandet. ”Varför går jag inte bara min väg? Hur svårt kan det vara!?”

Ni är på en fest och han/hon hälsar med stor social kompetens på de andra gästerna. En vän lutar sig diskret mot dig och säger:

”Han/hon är ju helt fantastisk! Ni är som gjorda för varandra!”

Du rannsakar jaget där inne:

”Min väninna/vän har nog rätt. Han/hon har ju så många fantastiska sidor!”

Att du sedan ligger sömnlös om nätterna, känner dig kroniskt otillräcklig och saknar den äkta avslappnade känslan, glömmer du tillfälligt bort när du står där med välkomstdrinken i handen.

Ser du de suktande blickarna efter det andra könet?

Härskaren och narcissisten har alltid sin egen agenda. Du är någon som skall leverera bilden av en lycklig familj, en partner som visas upp för att bekräfta den egna framgången. Du är redskapet som är till för att nära egot. 

Din kropp är hans ägodel för att tillfredsställa de helt och hållet egoistiska sexuella behoven. Du känner dig tvingad och kämpar för att vara tillgänglig och går med på saker mot din naturliga vilja, eftersom du annars riskerar att hon/han går till en annan (vilket personen gör i vilket fall som helst eftersom makt och kickar är det som driver härskaren).

Härskaren vill att du känner dig otillräcklig så att du stannar kvar.

Tror du att du en dag kommer att vara good enough och att din kärlek kommer att förändra den här personligheten?

Nej!

Frågan är hur fri din fria vilja är när du är insnärjd i härskarnätet. Skuld och skam är enorma emotionella naturkrafter, som vi inte vänder ryggen i ett enkelt svep, utan processer av återkommande utrensning – många gånger om.

Vad händer med dig och ditt hjärta om du fortsätter att röra dig framåt på medberoendets och gränsutplånandets väg?

Står upp mot manipulation & härskartekniker – webinar den 27/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen -relationscoach