Bild 2

När vi läser om det, hör och ser vänner/släktingar gå isär, är det lätt att bli desillusionerad. En egen historia av förhållanden som nådde vägs ände kan forma oss till att inte riktigt tro på det. Vi går in den nya relationen med så många nödutgångar och krockkuddar att det blir fel redan från starten.

Det är bra att påminna oss själva om det som faktiskt fungerar – paren som kan bekräfta, kommunicera, skratta, vara nyfikna, ha överinseende och som har realistiska förväntningar på varandra. Vi VET när vi är där.

Jag har ägnat tid åt att iaktta och fråga par som hängt ihop under många år om hemligheterna. De naturliga ingredienserna och tecknen som framträder är:

 1. Din identitet är ÖPPEN och du kan vara precis som du är utan att behöva installera en massa brandväggar som skydd mot intrång. Du/ni har en öppen profil där rädslor och osäkerhet kan vistas i det fria.
 2. RESPEKT är inte bara ett fint ord, utan något som all kommunikation ständigt andas. Jag har t.ex. aldrig hört mina föräldrar säga ett enda nedlåtande ord till varandra.
 3. HUMOR och en lättsam attityd (inte detsamma som ytlig) även i tider av motgångar. Har du också tänkt när du ser vissa par: ”det där kommer att hålla med den sköna glimten de har i ögonen”?
 4. Om inte båda är trygga och optimistiska i sin läggning, är det avgörande att åtminstone en av parterna är det. En som kan stabilisera hela förhållandet genom en attityd av: ”det här fixar vi tillsammans.”
 5. En plan A, utan plan B – du vågar satsa allt på det där enda kortet och ta risken att få hjärtat krossat. Vi har modet att gå in med hela oss själva och samtidigt kunna behålla Jag identiteten.
 6. RESPEKTERAR nyckelpersoner i den andres liv utan en massa åsikter och synpunkter.
 7. Vi tror på partnern så pass mycket att hon/han tillåts tro på sig själv. Vi INSPIRERAR och lyfter varandra. Pygmalioneffekten finns där.
 8. I en bra relation går det att BRÅKA. Det finns ett uttryck: ”om ni alltid håller med varandra ljuger någon.” I konflikterna finns punkt nr 2 alltid med i bilden.
 9. Tar hand om sin KROPP. Hur kan vi dela den med en någon om vi inte själva respekterar och tycker om den?
 10. SER varandra i sociala sammanhang. En blick tvärs över rummet är A och O. I mina ögon bland det bästa som finns
 11. Vi kan se oss själva och den andra bli äldre – tillsammans.

Finns en massa mer att tillägga men jag stannar här. Vad tänker du min bloggvän?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare