relationer

Jag har skrivit en hel del om varningssignalerna kring när ett förhållande är på väg utför och på internet trängs de goda råden när det är dags för avslut. Det finns minst lika mycket information om hur vi skall göra för att leva lyckliga tillsammans under resten av resan.

Kunskapen och tillgången till hur vi skall bli relationsvinnare har inte dragit ned statistiken kring havererade drömmar om en gemensam framtid.

Det kan på många sätt låta självklart vad som är RÄTT förhållande. Attraktion, en bra känsla i magen, humor, liknande värderingar, vänskap, öppenhet, trygghet, sex som får oss att glömma allt omkring etc.

Många av oss kan väckas mitt i natten och automatiskt redogöra för vilka de rätta relationsdragen är. Men ändå snubblar vi. Varför?

Jo, för att vi lurar och intalar oss själva att tro på den egna personens avslappnade, tillåtande, förstående och vidsynta inställning när vi i själva verket sitter med allt möjligt gammalt bagage i famnen.

GAPET MELLAN VAD VI VILL TRO OCH DEN DJUPARE ÖVERTYGELSEN I BRÖSTKORGEN PÅ KAN VARA MILS LÅNGT.

Har sett personer som mötts under sommarsemestern; förälskelsens varma vindar drar in, ljudet av flip flopp, mjuk sand, goda viner och full bekräftelse. Våra jag är solbränt fräscha och vi ser enbart möjligheter eftersom stress och gamla skuggiga livsmönster tagit paus.

DEN SKÖNA STRANDHIPPIEN VISAR SIG UNDER HÖSTEN VARA EN SJÄLVUPPTAGEN TYP A PERSONLIGHET, SOM INTE ALLS ÄR INTRESSERAD AV ELLER HAR ORK TILL ETT VI.

Konsten är att bli vän med de mörkare vrårna i oss själva och den andra. Relationer är inte en luxuös, exotisk buffé på utlandsresan där vi kan unna oss att plocka ut godbitarna. Visst klingar det sunt jordnära? Och ändå hamnar vi där – i splittet.

Frågorna vi behöver ställa oss själva är bl.a.

–  Hur hanterar jag stress och frustration: ekonomisk, vardag, motgångar, besvikelser och en partner som inte är på topp?

–  Hur har jag fått ihop avståndet mellan den jag vill vara och den jag verkligen är?

–  Vågar och kan jag vara sårbar, exponera misslyckanden (oavsett vilka) inför min partner?

I morgon tänkte jag skriva om olika tecken på att vi är i rätt förhållande.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare