Efter femtio år tillsammans håller de varandras händer, skrattar, lyssnar och visar elegant respekt. Kärleken är innerlig och levande!

Varför?

Du och jag lever i en värld där separationer och skilsmässor är betydligt vanligare än sammanhållning. Vi har flera förhållanden bakom oss som av olika anledningar har havererat. Vi har fått törnar som gjort oss avvaktande, försiktiga eller t.o.m. misstänksamma.

En man berättar: ”jag är rädd för att öppna mig för mycket. Engagemanget i någon har sårat mig förut. Jag vet att jag måste förändra mitt beteende, men det är svårt. Jag har sett så många i min bekantskapskrets som skiljer sig eller lever i osunda relationer.”

Om kärleken ska ha en chans, så måste vi förstå att kommunikation är oändligt mycket mer än ett ord som många använder därför att det låter snyggt. Kommunikation är hur vi tittar på vår partner under en konflikt. Hur vi lyssnar när hon eller han berättar om något ”vardagstrivialt”. 

Förmågan att kunna tänka och dela med sig av vidrömmar, och omsätta dessa i handling, är ett av recepten för att skapa en levande relation. Liksom vår färdighet att få henne eller honom att känna sig respekterad i vårt sällskap.

Jag ser alltför många som efter ett par år in i förhållandet, börjar ta den andre och tvåsamheten för givet. Det är ett av de mest potenta gifterna mot kärleken. Liksom ständig kritik och motangrepp.

Analysera inte varandra! Sätt inte etikett på den andre. Ladda inte ner appar som kommer att förstöra tilliten bara för att ni genomgår en kris. Om du är olycklig och din partner vägrar se sig själv i spegeln, lämna hur smärtsamt det än är.

Köp inte blommor och presenter om du parallellt är immun mot att skapa trygghet i partnerns hjärta, eller saknar intresse för vad äkta samhörighet innebär.

Kärlek är handling, omtänksamma ord, viljan att förminska sitt egos röst, stryka henne eller honom över kinden, och med hela vårt väsen säga: ”här vill jag vara! Detta är hemma.”

På måndag den 6 juni klockan 21.00 håller jag webinariet ” Det som narcissisten gör med dig & så blir du fri från det psykologiska nervgiftet.” Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach