Vi bombarderas dagligen med olika former av härskartekniker. Några är omedvetna och relativt oskyldiga medans andra är medvetna och direkt hänsynslösa.

Ibland är vi själv manipulativa utan att kanske tänka på det. Vi är människor! Men skillnaden mellan dem som sysslar med självrannsakan och de som inte gör det är gigantisk.

Härskarens och eller den manipulativa personlighetens emotionella vapenarsenal är oändligt mångfasetterad. Här följet två av många profiler:

Peter Pan är den kroppsligt vuxna personen och som tycker att livet ska vara ett okomplicerat äventyr: ”Man lever bara en gång!” På ytan kan det verka harmlöst, men för den som lever tillsammans med personen i fråga är det inte ovanligt att man har hamnat i rollen som ekonomisk sponsor till den lekfulles livsstil. Den permanenta oron över vad nästa galenprojekt ska bestå utav. Tänk att vara barn till en Peter Pan! Blir det som vanligt kvällsmat på espresso house?

Peter Pan personligheten anklagar dig för att vara hämmad, tråkig och en riktig glädjedödare när du som psykologiskt vuxen försöker få henne eller honom att stå med fötterna på jorden och ta ansvar.

”Psykiatrikern” analyserar, granskar, ifrågasätter och är expert på varför du säger och gör som du gör. Hon eller han sätter diagnoser och det är inte ovanligt att övertygelsen i ”psykiatrikerns” ord får oss att tvivla på vårt eget hälsoläge. Hon/han är oftast oerhört verbal, intellektuell och övertygande, vilket får oss att tänka: ”kanske har han rätt? Tänk om jag har en diagnos? Jag är nog ganska labil av mig…”

Varje härskarteknik har sitt unika språk. Genom att ge oss ut på psykologisk språkresa kan vi lära oss att genomskåda manipulationsförsöken. Det som vi är medvetna om kan vi gradvis börja skydda oss emot.

På torsdag den 19 augusti kommer jag att ge dig verktyg för att genomskåda de olika manipulations/härskarpersonligheterna (det blir många konkreta exempel från verkligheten)Du är varmt välkommen till webinariet ”Stå upp mot manipulation & härskarkekniker. Anmälan gör du via den här länken. Vi kör i gång klockan 21.00.

Michael Thor Larsen – relationscoach