Regnet smattrar mot takfönstret, kaffet står bredvid och jag tänker hur lätt det är att sitta här och skriva om tillit i det varma trygga hemmet, ge råd och uppmuntran. Men hur följa dem? Hur kan en sårad själ resa sig igen och gå vidare? Det sista jag vill är att mina ord skall sluta som någon billig kosmetika på en marknad, mitt under den stekheta Thailändska solen.
Som jag skrev igår: tillitsmuskulaturen går att bygga upp, men det behövs trygga och uppbyggande erfarenheter. Vad säger jag till kvinnan eller mannen som fått sin beskärda del av svek? Som gång på gång trampar på minor av besvikelser och ser hoppet krypa allt längre tillbaka in i mörkret?
Hur kan vi samla på oss nya och bättre minnen? Hur kan vi lita på att en partner stannar bredvid och inte tröttnar: ”jag är ledsen men det här känns inte rätt längre”?
Var själv fast i generaliseringsträsket och vet vad det gör med en: misstänksamhet, förenklingar, självuppfyllande profetior, undvikande och drömmar som låses in i ett förråd någonstans.
HUR SER KODEN TILL TILLITSKOMBINATIONEN UT?
Jag är ledsen att säga det, men det finns inga fullständiga garantier när det kommer till parrelationer (vilken nyhet va?). Men vi kan helt säkert minimera riskerna för kraschlandning genom att läka egna sår.
Människor som är trasiga och har 0,2 % självkännedom, kommer att svika, inte nödvändigtvis för att de vill, utan för att såren driver dem i den riktningen.
När du träffar någon:
- Vilket språk används om den egna personen och andra?
- Vad har hon/han lärt sig från tidigare separationer? Hur har förlust och svek integrerats?
- Hur hanterar personen motgångar och tristess (de flesta av oss kommer inte undan det)?
- Hur väl känner personen på andra sidan bordet sina styrkor OCH svagheter?
- Hur ser bemötandet mot gamla, barn och främlingar ut? Det kommer en dag då du behandlas på liknande sätt.
- Hur ärligt kan ni kommunicera med varandra? Vågar du visa mer av dig själv än enbart ett lyckat leende?
- Bryt upp i tid när för många varningssignaler presenterar sig. Vänta inte på dagen då hon/han skall ”förändras”. Ett litet utropstecken här: personer med tillitsproblematik kan tendera att söka svagheter i andra genom lupp, och lämnar gärna innan de själv blir lämnade.
Vi behöver titta på oss själva och bryta vanemönster: kvinnan som gång på gång dejtar bad guys (”för att de är så läckra”), mannen som har utgångspunkten: ”alla kvinnor är ute efter pengar och det gäller att leverera”, eller personen som träffar en snäll, trygg, men samtidigt nollkommunikativ partner och senare retar sig på tristessen. Variationerna är oändliga.
Det är lätt att sabotera tilliten till det egna Jaget genom grumliga vanor. En bra början är att börja med personen som läser dessa rader. Det är så vi vinner styrka. Målet som jag ser det, är att komma allt närmare kärnan kring det autentiska jaget – där kan tilliten sprida sig till flera livsområden.
Tankar min bloggvän?
Michael Larsen – relationscoach och mental tränare
Allt stämmer så¨bra, men det är ju så svårt att verkligen lämna någon man älskar, även om personen gjort flera misstag, vilket inte blir ”misstag” efter några gånger. Men samtidigt kan man inte leva med den pga att det gör för ont att veta alla dessa så kallade ”misstag”
Så i grund o botten vet man exakt vad man ska göra åt situationen, men att komma till den punkten kräver för mycket arbete..
Ha en bra dag 🙂
Att inte älska en annan på bekostnad av respekten till oss själva. Kärleken rymmer så mycket mer än vi kan föreställa. Personen som begår de upprepade misstagen behöver börja rannsaka sig själv, utan försköningar och bortförklaringar. Önskar även dig en fin dag.
Tack för ett riktigt bra inlägg, läste det tre gånger i rad. Mitt i prick!
Jag kände igen luppen, den har jag plockat fram rätt snabbt o smitit för o skydda mig själv 😎
Men hur ska man känna sig värd den där fantastiska personen när man väl hittat honom/henne?
Det är ni som inspirerar mig:-) Vilken bra fråga du ställer i Johanna! Som jag ser det, handlar det om att inte överidealisera andra och förminska oss själva. Och hur gör man då det? Det bästa är att börja iaktta egna beteenden utan att värdera eller döma. Att lugnt observara: ”nu gör jag så här igen. Vad kan den här situationen lära mig?” Ifrågasätta gamla budskap av otillräcklighet. Börja se den fantastiska personen i dig själv.
Tack, vilket bra svar 🙂
Kram Johanna
Känner igen detta så väl, jag har träffat en man som till en början var väldigt intresserad och vi hade det bra, tom fantastiskt ihop. Det fanns en väldigt bra kemi på flera olika sätt mellan oss. Men sen kom den dagen då han började med att ”varna” mig om att han inte var värd att satsa på. Han hade varit otrogen i sina tidigare relationer ( visste ej varför), jag skulle inte kunna lita på honom, han var ju som han själv beskrev det ”hopplös” och att jag skulle börja hata honom om vi fortsatte träffas. Men han tillflikade också att han visste att han skulle ångra sig. Så han föreslog att vi bara är vänner. Jag blev såklart väldigt förvånad och ledsen, inget egentligen hade ju ”hänt” förutom alla dessa tankar i hans huvud….
Otroligt lärorikt, det du skriver är på något sätt så självklart när man ser det i meningar. Jag själv är i den situationen nu, att jag nyligen blivit djupt sårad och dejtar nu en kille som är otroligt snäll. Letar med lupp efter personlighetsdrag som jag helt enkelt inte kan leva med. Av någon anledning fortsätter jag träffa honom trots att vi bor i olika städer och han har krångliga familjeförhållanden. Vi är lite trasiga tillsammans.
Känner du igen denna situation sen tidigare? Finns det någon röd tråd?
Kan du snälla skriva ett inlägg om relationen förälder-barn. Hur det är i övergångsperioden när barnet snart är vuxet och hur båda ska förhålla sig till varandra. Oftast är denna händelse en utlösande faktor(med en sittande oro i bakgrunden) som resulterar i än mer ångest, depression, nedstämdhet.
Tack för en fantastisk blogg verkligen, dina reflektioner och ditt bildliga språk är beundransvärt!
Kram S
Tack S! Fint bloggförslag som jag absolut skall ta upp. Kram
Tack! Vilka kloka verktyg!
Kanske är det så att ett kvitto på att vi är på rätt väg till att leva nära vårt autentiska jag, är när vi lugnt kan svara oss själva på frågan om vi litar på oss själva.. Tex kan jag lita på att mina iakttagelser hos den här personen stämmer.. Hör och ser jag vad hen säger på riktigt, eller läser jag in det jag själv vill och längtar efter? Som du beskriver Michael: överidealiserar jag hen och förminskar jag mig själv? Osv.
Kan jag inte svara mig själv lugnt och tryggt med full tillit till att svaret är äkta, ja då kanske vi ska vänta med en relation tills vi kommit närmare vårt autentiska jag… Öva en tid till…
Tror vi måste lära oss att bli vän med ensamheten innan vi kan gå in i tvåsamhet igen..
Klokt skrivet!