kärlek och relationer

Dessa rader fångade min uppmärksamhet i ett inlägg någonstans:

”Jag älskar honom över allt annat och känner mig helt värdelös utan hans närhet.”

Tvivlar inte en sekund på den här personens uppriktighet i sin kärlek, men det som kommer efter kärleksförklaringen är någonting helt annat – känslan av att vara värdelös, likt ett tomt skal som endast existerar på riktigt om en annan blåser liv i oss genom sin totala uppmärksamhet.

När vi bygger upp vår identitet och betydelse kring en partner är vi ALLTID ute på djupt vatten, eftersom risken för klängighet, desperation och självutplåning står precis vid tröskeln. Få människor tycker detta är attraktivt – allra mins vi själva (om vi tar tiden att stanna upp).

Att älska någon på bekostnad av självvärdet (vilket bl.a. innefattar respekten för den egna personen), är aldrig ett vinnande koncept och har egentligen ingenting med kärlek att göra.

Hur har jag kommit fram till dessa insikter? Genom självhjälpsböcker och teoretiska modeller? Nej, så enkelt var det inte, utan genom att leva i motsatsen till det sunda: utförsäljning och prisdumpning av kärnan i den egna personen gav ovärderliga erfarenheter, som gjort det möjligt att hjälpa andra och skriva den här bloggen. Självklart är de teoretiska kunskaperna oerhört viktiga i arbetet, men den egna avkläddheten…

EN SUND NARCISSIM ÄR NÖDVÄNDIG FÖR ETT FRISKT FÖRHÅLLANDE. SÄGER DET IGEN: EN SUND NARCISSM.

ETT STÄRKANDE AV DET EGNA JAGET ÄR DEN BÄSTA INVESTERINGEN.

Vilka är dina erfarenheter? Känner du igen dig i något av detta?

P.S. Imorgon kommer det att handla om självvärde och hur det ser ut i handling.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare