mental styrka, känslomässig intelligens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nobelpristagaren i fysik, Hiroshi Amano får frågan om hur han behåller motivationen i sitt arbete och svaret blir: ”för att jag kan föreställa mig framtiden.”

Ryser till av behaglig igenkänning. Fysikern har just klätt min tidigare abstrakta känsla i en klockren formulering – ”för att jag kan föreställa mig framtiden.”

Det är en fantastiskt unik gåva vi fått – att kunna se bortom nuet. Det sägs ofta att vi behöver bli bättre på att leva i nuet och jag är helt enig. Allför många lever i det förgångna, ett tillstånd av negativt repeat mode. Eller neurotiskt jagande något där framme.

Men vad säger vi till personen som känner att nuet är det vidrigaste som finns? Där nu är någonting outhärdligt? Djupa livsinsikter riskerar att tippa över i klumpiga klyschor om de används med fel timing.

För en kantstött och uppgiven själ är den mentala föreställningen om en ljusare horisont, hur försiktig den än är, helt avgörande. Visst måste vi kunna erkänna vad fötterna står i idag men samtidigt också kunna säga: ”dit vill jag! Jag längtar efter att få känna mig…”

När en relation faller samman och vi tvingas lämna någon för att överleva känslomässigt, eller blir lämnade (ibland med förklaring, ibland utan), fryser en del av oss fast i ett destruktivt känsloläge. En massa ”sanningar” om relationer, det andra könet och kärlekens fullständiga illusion blir till inre verklighet. Bilderna i huvudet bestämmer inte sällan utgången.

Försöker inte förminska eller glorifiera smärtan du kanske upplever just nu, men emellanåt ställer livet oss på knä så att vi kan upptäcka nyckeln på marken framför, som öppnar dörrarna till ett mer genuint och helt liv.

Tänk om det är möjligt… Vilka självuppfyllande profetior skulle du vilja flirta med?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare