kärlek och relationer

Kvinnan några bord bort på restaurangen har en uppjagad, högljudd och aggressiv ton under telefonsamtalet. Det är omöjligt att komma undan den genomträngande rösten, även om musiken i lurarna gör sitt bästa.

Det kan vara en främmande människa, vän, kollega, partner, en f.d., våra barn; andras känslor spiller över och vi påverkas. Ju starkare band, desto större inflytande.

Vad kan vi göra för att inte helt slukas upp av det som tillhör någon annan? Hur kan jag filtrera ditt shit från mitt?

Först av allt: vi är människor och det är meningen att vi skall påverkas när andra är utsatta – empati är ett säkert sundhetstecken. MEN frågan är HUR MYCKET omgivningens känslor skall få komma in under huden på oss?

Vi behöver en skyddsfaktor som håller skadlig känslostrålning borta. Sunda psykologiska försvarslinjer är en grundförutsättning för hälsa.

Hur kan vi finnas där för någon som är i behov av vår support om vi förlorar oss själva i den personens känslor? Om vi ständigt kastas in i andras brus?

Eller – hur kan vi gå vår väg utan att övermannas av skuld och manipulation från den vi behöver skydda oss ifrån?

– När någon kritiserar, ifrågasätter och insinuerar – fråga i tanken: ”ligger det någonting i det som hon/han säger? Om svaret är ja, lyssna och ta till dig så att dörrar till förändring kan öppnas. När svaret i ditt resonerande är nej, påminn dig själv om att ”det här inte handlar om mig.”

– Sätt upp en mental gräns – bilden av en laserstråle som skär bort all negativitet som försöker ta sig innanför dina integritetsgränser.

Du har en inre dörrvakt som bestämmer vilka som har tillträde till ditt space. De som inte finns på gästlistan kommer helt enkelt inte in.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare