kamera bilder 074 kopia

Jag har haft en hobby under några månader där jag intervjuat ett antal par som varit tillsammans 15 år eller längre. Det äldsta paret har hängt ihop i 70 år! Det har varit fantastiska människomöten. Har mött personligheter jag inte trodde existerade.

Det var inga slentrianpar, som omständigheterna tvingade hålla ihop jag mötte, utan i högsta grad levande själar med kemi och gnista. Frågan de fick var:

”HUR GÖR MAN FÖR ATT ETT FÖRHÅLLANDE SKALL HÅLLA ÖVER TID?”

En del av svaren kan verka så självklara, men ändå glömmer människor dem ständigt. Vardagen rusar på och en dag kan det vara för sent.

Paret som varit tillsammans längst sa bl.a. att tiden vi lever i nu, bygger på vi att skall konsumera. Hela samhällsekonomin handlar om konstant tillväxt (det är i alla fall vad som finns på önskelistan). Det är lätt att skaffa varor och tjänster och byta ut dem när de inte håller måttet. Den här ”filosofin” har tyvärr även översatts till våra parförhållanden. Vi tror att allting måste ha en tillväxtkurva annars är det något som är fel och vi lämnar. Intressanta tankar!

En man på 86 år sa att det är ”nödvändigt att göra oss själva intressanta. Vi håller relationen vid liv genom att behålla oss själva levande, intellektuellt, känslomässigt och andligt. Din partner vill vara med dig när du har något att berätta. Ni behöver kunna ha något att samtala om vid middagsbordet.”

Listar en sammanfattning av det som kom fram i intervjuerna:

– Din partner kan inte ensam göra dig lycklig. Du måste ständigt titta på och jobba med dig själv. Du behöver kunna sätta in energi på ert gemensamma kärlekskonto.

– Själviskhet och ”jag, jag, jag” dödar relationen. Var givmild.

– Missa aldrig de små vardagliga och livsviktiga romantiska gesterna.

– Somna aldrig som ovänner! Prata med varandra.

– Låt din partner vara den hon/han är. Försök ALDRIG ändra på den du lever med, eftersom den som utsätts för det kommer känna sig oälskad.

– Håll alltid bilden levande kring vad det var som en dag förde er samman.

– Var förlåtande och använd aldrig misstag mot varandra.

– ”Lätt luft under vingarna” en lättsam (inte likställt med ytlig) attityd.

– Var aldrig känslomässigt snål, utan generös. Ge komplimanger och uppmuntra.

– Tyck om dig själv, så att du har något att ge.

Ja, det här var en liten del av kloka tankar jag fått ta del av.

Michael Larsen – livscoach