Kroppen ljuger inte! Vi kan försöka lura oss själva men kroppen kommunicerar utan censur. Och den kommer att tala till dig! Är hon eller han HÄR när ni älskar med varandra? Vill hon eller han vara nära dig? Är sex något som leder till ständiga diskussioner och konflikter? En som försöker komma tätt inpå och en som drar sig undan.

Om vi inte är lyckliga i tvåsamheten kommer det att speglas inom det sexuella området. En del människor kämpar med att lappa ihop förhållandet genom att få ordning på sexet. Det fungerar inte så! Vi kan försöka tackla symptomen, men utan att gå till kärnan kommer ingen varaktig förändring att ta form.

Det är lätt att känna sig oälskad och oattraktiv när partnern inte vill bli berörd av dig. Varför tillåts du inte att komma nära? Varför vill du inte att han eller hon rör vid din kropp? Det låser sig och frustration tar vid på många olika fronter. Två som känner sig ensamma på helt olika platser.

Hur öppna är ni för varandra? Hur bemöter ni varandra i vardagen? Finns det saker som ligger och skvalpar olustigt mellan er och som bryter sönder kommunikation och viljan till närhet? Hur ofta dejtar ni varandra? Har partnern kommit flera placeringar ner medans barnen är på topp?

Förspelet pågår 24 timmar per dygn och det finns inga genvägar. Jag vet att det s.k. livspusslet kan krama livsaptiten ur oss och då kommer sex och närhet långt ner i prioriteringarna. Därför är det centralt att hitta stunder ”för att göra ingenting”. Pausa tiden en lite stund och påminn er själva om vad som en gång gjorde att ni drogs till varandra. Vad har ni missat längs med vägen? Tar du hand om dig själv så att du har energi över till din partner? På vilket sätt inspirerar och uppmuntrar ni varandra? Ser du och bekräftar henne/honom överhuvudtaget? Eller har den dödliga ta för givet attityden bedövat?

En del människor säger att passion, nyfikenhet, önskan att vara nära, lusten att prata med varandra om mer än det praktiska och glädjen, falnar efter en tid. Jag är inte enig! Det måste inte vara så! Jag har sett flera exempel på att det går att behålla gnistan mellan två människor. Gester och blickar som skänker fysiskt och emotionellt blodflöde är något ni kan ge till varandra. Om båda är öppna för det!

Tycker du att det redan har gått för långt utför och du inte känner minsta attraktion till din partner? Varför stannar du? Varför ger du inte honom eller henne möjligheten till att få känna lycka på annat håll? Och åt dig själv. Jag påstår inte att vi lättvindigt bör lämna våra relationer, men det som är dött går det inte att blåsa liv i. Din tid är dyrbar!

”Varför blir jag den jag blir i mina relationer?” Webinar torsdagen den 26/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach