Vare sig du är i ett förhållande eller är ensamstående: Finns det någonting som är överflödigt och som drar nedåt under resans gång? Ett fantiserat ”måste/behöver ha/göra” som egentligen bara adderar ytterligare stress till livet och skapar konflikter? Jag ser par som går isär p.g.a. övervikt bagage – saker och vanor som de inte tror sig klara utan.

Jag tror att många av oss behöver förenkla! Det kan handla om antalet ägodelar, aktiviteter som barnen är involverade i därför att vi tror att det gör oss till bättre föräldrar, sociala sammanhang och tiden vi lägger på nätet. Eller energin vi lägger på att anklaga oss själva för vår egen ”otillräcklighet”. Listan kan göras lång!

Jag strävar mot en alltmer aerodynamisk design av livet. Det kan handla om att bara kunna vara genom att läsa en bok, skriva, ”bara” sitta och fika med en vän eller i ensamhet, njuta av kvällshimmeln, musik, film…Stunder då vi laddar batterierna så att vi kan göra, utan en malande irritation som biter oss i axeln.

Hinner du med det som du innerst inne egentligen vill göra? Eller tar det praktiska över hela spektret? Rusar du mellan konerna för att hinna avverka i hopp om att en dag äntligen finna ro?

Vi behöver påminna oss själva om att njuta. Livet är inget formel 1 lopp!

Vilka oaser vill du besöka?

Och så har vi de negativa emotionella vanorna som påverkar våra relationer i en nedåtgående riktning: Sura kommentarer om varför partnern gjorde si eller så. Ett ältande fokus på det som han eller hon missade.

Hur kan vi kommunicera empatiskt och konstruktivt så att det inte låser sig för personen mitt emot? Har ni ögonkontakt eller går ni bara förbi varandra i irritation? Det är de ”små” sakerna som är avgörande!

Den skickliga och inkännande kommunikationen är en relationslivräddare. Städa bort det nedslitande gruset mellan er så att ni kan känna samhörighet:

  • Respektfullt kroppsspråk och upphör med himlande ögon.
  • Ett tonläge som är behagligt att lyssna till. Se upp för alla former av sarkasm! De är säkra attraktionsdödare!
  • Rör och se varandra. Hur ser det ut i praktiken?
  • Om du vet med dig att du har neurotiska delar i din personlighet: jobba med dem och tvinga inte in partnern i den sfären.

Visst kan det låta simpelt? Och ändå glömmer vi det! Det är i detaljerna som tilliten bor.

Michael Larsen – relationscoach

Härskartekniker och narcissism – webinar den 11/4 kl 20.00. Du är varmt välkommen!