Kvinnan står i provhytten och ser sig själv i klänningen. Hon tittar kritiskt: ”Hur ser jag ut? Jag som var så slank! Mitt ex klagade ständigt på mig – är det hans röst som jag hör i spegeln? Jag ska ha den!”

Mannen som hon träffade för två år sedan ser henne då hon kommer hem och visar sitt nya inköp: ”Wow! Så vacker du är! Den klär dig perfekt! Rätt färg!” Kvinnan blir berörd eftersom att hon vet att han menar det.

I det gamla förhållandet var det ständig kritik, ifrågasättande och nedlåtande kommentarer (t.o.m. inför andra), vilket hon tyckte var det värsta övertrampet av dem alla. Hon försökte ständigt rätta till sitt beteende för att inte helgerna skulle raseras av diskussioner.

”Det tog lång tid för mig att inse vilken vansinnig och destruktiv relation jag levde i. Han var inte hotfull och fysisk, utan subtil och psykiskt. Ibland fantastisk med komplimanger och t.om. förstående (ytligt sett). Kort därefter kunde han bemöta mig med arktisk kyla för att jag gjort eller sagt något som inte passade honom. Gissa om jag var misstänksam mot alla män efter den relationen!” Och så möter jag min nuvarande man som bara älskar mig för att jag är jag! Det tog lång tid att vänja sig vid äkthet!”

Alltför många hamna där: de ser på sig själva genom den härskande partnerns ögon. I spegeln ser de inte skönhet och frihet, utan kronisk otillräcklighet. Kritiska röster som gradvis maler ned självförtroendet. En kropp och/eller personlighet som det ständigt måste ”jobbas” på; så att det ”en dag” ska kunna bli harmoni. ”En dag kommer han kanske att förändras?” Hoppet är en stark följeslagare i oss människor!

Och så en dag möter vi någon som vi kan jämföra det grå och dystra med. Drama som tystnar och ersätts med förundran, leenden, skratt, insikter och sex som får oss att tycka att det är helt fantastiskt att vara i kroppen. Att känslor inte är något som måste hållas på avstånd eller t.o.m. stängas av, för att vi ska härda ut. Istället välkomnas de som varmt älskade vänner.

Jag önskar dig en skön långfredag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach

Skiljas utan att fastna – webinar den 20/4 kl 20.00. Du är varmt välkommen!