Bild 6

Jag är Pappa till två sextonåriga tjejer (tvillingar) och ofta går tankarna: ”vad hände? Var tog de små fnissande flickorna med flätor vägen?” Tiden mellan dagis och gymnasiet gick fort. Oerhört fort! Snart dejtar de (om de nu inte redan gör det). Det gäller att inte lura sig själv till att tro att man har full koll.

Oavsett i vilken ålder din dotter eller döttrar är, vill jag uppmärksamma dig på en sak: Underskatta aldrig din roll som Pappa. Du är den första manliga förebilden i deras liv och den kommer att forma dem och deras syn på sig själva.

Våra barn iakttar oss. Varje dag och i mycket större grad än vi kan föreställa oss. Genom dina handlingar: hur du talar till deras Mamma, hur du bemöter och ser på kvinnor i allmänhet visar du dem din kvinnosyn. Vilken sorts man vill du att de skall se i dig?

Visa genom ditt sätt att vara, hur du vill att en man i framtiden skall behandla din dotter. Det börja idag. Inte i morgon, inte i någon abstrakt framtid. Vissa av de ord du säger till henne kommer att sätta sig fast i medvetandet och leva där för alltid. Sättet på vilket du pratar till henne kommer att bli det hon säger till sig själv i tankarna.

Lär henne självrespekt (bland det dyrbaraste som finns) och ge henne din villkorslösa kärlek. Alltid! Låt inte dina personliga begränsningar bygga emotionella murar mellan er.

Vet att det jag säger är självklarheter, men i det här vi kallar vardag är det så lätt att glömma. Allt börjar idag. Bli den bästa versionen av dig själv som Pappa.

Michael Larsen – livscoach