Rhodos 2015

”Oh no!! Inte en till som skall försöka sig på att förklara vad kärlek är för något!” tänker jag för mig själv när sitter här framför skärmen med gula höstlöv på marken utanför.

Hur många miljontals kärlekstexter, sånger, filmer, teaterstycken har genom årtusendena inte nått våra sinnen? Varför också en bloggskrivare?

Svaret sitter inte långt inne; allt jag skriver om föregås av ett tankeflöde som ofta börjar innan jag ens vaknat på morgonen – drömmar som viskar och en ström av bilder.

Jag mår bra av det (vilket är en rejäl underdrift) – drivet på insidan som är lika avgörande för mig som att andas, sova, äta och träna. Vet att alla ni som brinner för något känner igen sig.

Det finns inte ett stycke som kommer ur mig där jag inte tänker: ”men jag då? Var och vem är jag i det som förmedlas? Är jag sann? Lever jag som jag lär?”

Så här är det: jag lär mig genom att skriva. Ett par steg framåt för varje gång. Får massor med mail och kommentarer och där ligger en annan absolut nödvändig motivationskraft: en mottagare på andra sidan. Någon vars dagar ger lite lättare andetag. Ett Du som ser och känner igen sig.

Så vad är riktig kärlek?

För mig kan det vara att vakna till på natten och se personen bredvid och känna: med henne kan jag se oss bli äldre. Den totala säkerheten att här vilar en människa som jag står upp för i alla lägen! No matter what! Som alla andra kan jag vackla till i stunder av stress, men det varar kort eftersom den klart lysande norrstjärnan bor i hjärtat.

Det är en djup känsla (så mycket mer än det flyktiga) av att vilja och se behovet att utvecklas som person. Att lyssna även om jag inte omedelbart fångade upp budskapet – stanna till och tänka: ”det var så hon kände och tänkte! Det behöver jag ta in och lära.” Liksom att vara tydlig i de egna uttrycken och sanningarna.love

Kärleken kalkylerar aldrig, kräver och kväver inte. Den gör att vi kan andas fritt och rymligt. Den kan komma in med en kopp kaffe med lite värmd mjölk i på morgonen. Den hjälper oss att stanna till under stress och säger med lugn röst: ”jag finns för dig. Det här ordnar vi tillsammans!”

Kärleken ger liv åt de tomma ytorna. Platserna vi andas liv i. Den går med lunga steg och är Vännen.

Vad är kärlek enligt dig min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare