relationer och kärlek

Oavsett tidigare misstag, blinda fläckar gällande den egna personen, om vi varit emotionellt distanserade, kontrollerande, bekräftelsejunkies, medberoende etc. så finns det någonting att lära från tidigare relationer. Här kommer dock ett varningens finger gällande vissa personligheter: att ta in, förstå och lära från förr är inte detsamma som att vi skall slå på oss själva och/eller överanalysera.

Det bästa vi kan göra är att ha en icke dömande attityd: ”så var det då. Jag kunde inte bättre under de omständigheterna. Det går inte att ändra på det som varit, men jag kan och väljer att leva medvetet nu.” Utan acceptans står låsningarna och väntar vid tröskeln.

Det jag själv lärt (och håller på att lära), är att agera tydligare innanför mina personliga gränser och stå upp för dem. Mr Nice guy syndromet med alldeles för stor anpassning tjänar ingen. Allra minst mig själv.

Så länge vi kör på i samma anknytnings och relationsspår kommer historien att upprepa sig. Vi blir smärtsamt förutsägbara. Vi kan förändra de yttre omständigheterna.

Ser de som tror att allt kommer bli annorlunda ”bara jag träffar någon som förstår mig!” Så enkelt är det inte. Vi behöver bli bättre på att förstå oss själva och som jag skrev häromdagen: hämta mer av näringen inifrån.

Vi behöver även se upp för generaliserings och cynism fällorna.

Vi kan gå genom livet med stängda eller öppna ögon. Leva omedvetet eller medvetet. Flackande eller närvarande.

Vad har dina tidigare förhållanden lärt dig?

Önskar dig en fin måndag min bloggvän.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare