”Vad är det för mening? Är det värt risken? Kan man verkligen lita på kvinnor? Och män! Otrohet är så fruktansvärt vanligt! Jag känner mig mycket lugnare som singel. Är inte det här med relationer bara en norm som vi hjärntvättas med?”

Det är bara några av de tusentals frågor och inställningar som ett enormt antal människor går runt och bär på. Tänk om vi såg tankebubblor strömma ut från alla dem som vi passerar under en dag!

Så varför upptar frågorna, tankarna, de inre påståendena, känslorusen, kärleksscenerna, låttexterna, samtalen och meddelandena så enormt med lagringsutrymme i våra sinnen?

Vore inte det bästa att hitta ro i sig själv och stänga ute alla dessa relationsdramer? Fenetylaminhalterna och dopaminet i hjärnan droppar ju ändå förr eller senare av, och så står vi där med en urvattnad attraktion och passion. En förälskelse som oundvikligen går mot sin egen undergång. Eller?

Det ligger djupt rotat i vår fysiska och emotionella DNA att längta efter närhet och samhörighet, och att vilja manifestera kärlek i våra liv. Vi är villiga att ta risker, nederlag, sorg och frustration för att få känna det där djupa som inte riktigt går att förklara.

Det är en skyhög skillnad mellan att ha en sambo, förhållande, man, kvinna, äktenskap, och att vara i en relation.

En relation, och då menar jag en hel sådan, handlar om två vuxna individer som sorterat bland sitt känslomässiga bagage och är öppna för att mötas på riktigt. Bortom status och accessoarer. Eller enbart som bedövning mot ensamhet

Kärleken är någonting vi väljer. Varje dag – genom ord, handling, beröring och attityd. Om vi inte tar oss tid och lägger energi på att lära känna oss själva, kommunikationsintelligens och tillåter känslomässig mognad att få utvecklas, kommer samma gamla nedbrytande relationsmönster att få fortsätta gro. Och så står vi där med en stulen tillit och undrar:

”Varför blir det alltid så här?!”

Hela poängen med en relation är att skänka oss kärlek, förundran, närhet, samhörighet och utveckling. Vad är det annars för mening med att vara två?

Alla har sina svackor och kriser, men kom ihåg att vi genom våra handlingar väljer vilka färger och nyanser landskapet skall innehålla.

Vi kan gå genom livet på två sätt: omedvetet eller medvetet. Jag garanterar dig att resultaten ser väldigt olika ut. Det betyder inte att den medvetna/uppmärksamma vägen ger försäkran om att vi inte kommer att uppleva sorg, motgångar, ensamhet etc. Men det gör att vi kan leva större och vara oändligt mycket mer närvarande. Det är vi som bestämmer takhöjden och rymden mellan väggarna.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se