Pratade med en god vän igår som sa: ”man blir ingen bra partner om det inte finns emotionell trygghet.” Visst kan det låta självklart, men hur ofta missas det inte i relationer?

Föreställ dig ett hus som byggts i katastrofal terräng och på sämsta tänkbara grund: byggnaden ser hur läcker ut som helst på utsidan och med den mest fantastiskt designade interiören. Men vad spelar det för roll? Det kommer ju så småningom ändå att rasa p.g.a. det lösa underlaget.

Trygghet behöver inte vara lika med tråkigt. Det äkta vill inte styra och kontrollera en partner eller själva relationen. Den känslomässiga stabiliteten inom oss själva gör att en annan kan känna sig hemma med oss. Och vi med honom/henne.

Men jag ser också glappet mellan vad människor vill ha och vad de ger. Vad vi förnuftsmässigt och livsfilosofiskt inför oss själva tänker och är ”säkra på”- men i praktiken sänds någonting helt annat ut. Avståndet mellan handling och ord är allt annat än angenämt.

När jag skriver tänker jag ofta så här: ”är detta sant? Kan du leva efter detta Michael? Är det inte väldigt lätt att skriva fina saker bakom skärmen?”

Inte intresserad av att försöka förföra jaget till att tro på min egen perfektion, men jag är väl medveten åt vilket håll jag tänker gå och var mina blinda fläckar finns. Jag accepterar min egen mänsklighet och tänker på Brené Browns ord:

”grace means that all of your mistakes now serve a purpose instead of serving shame.”

 

Var med någon som kan se dina känslomässiga bristningar utan att döma och värdera. Som under alla omständigheter vill dig väl och är lyhörd för det du inte alltid uttalar med ord – som kan läsa mellan raderna och se din längtan. Liksom sin egen. Så att du kan tycka om den du är. Under alla årstider.

Hur ser emotionell trygghet ut i dina ögon? Vilket budskap vill du sända ut till en kär person?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare