relationer, kärlek, separera

Någon skrev en kommentar gällande ett blogginlägg jag gjorde för några dagar sedan. Den röda tråden i hans synpunkter var att jag gav ”självklara råd.”

Skulle vilja stanna där en liten stund – vid det självklara. När jag går till mig själv, människor i min närhet och tittar på världen i stort, ser jag hur vi ständigt faller omkull runt det självklara.

Det finns en rad av sanningar och naturliga självklarheter som vi ständigt misslyckas med att leva upp till. Förnuftsmässigt vet de flesta av oss att godis innehåller en uppsjö av ohälsosamma ingredienser, att en drink för mycket gör oss omdömeslösa/korkade, vikten av att lyssna till en partner, kommunicera kärleksfullt, vara tydlig, respektera olikheter, tänka miljösmart…

Ändå tar jag ibland en sväng förbi Hemmakväll, fyller påsen med kemikaliskt lösviktsgodis för att sedan säga: ”det var sista gången”, ser och hör paret som förolämpar varandra, den unga kvinnan som cyklar ut i korsningen samtidigt som hon är upptagen med smartphonen, mannen som drar några bloss i bilen med treåringen i baksätet, kvinnan som förbannar sin kropp i provhytten… Självklart skall inte våra barn/ungdomar kränka varandra – ändå finns Friends. Varför?

Självklarheterna är inte särskilt självklara. I alla fall inte när det kommer till att leva efter dem. Vi missar dem ständigt av olika anledningar. Kanske är det en mörk och grå kväll i oktober som gör det, stressen på jobbet, den frånvarande partnern, bristen på självkärlek, ånger, för lite reflektion…

Om du skulle leva fullt ut efter EN enda sanning idag – vilken skulle det i så fall vara?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare