gammalt bagage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

separation.se

Likt ett datavirus ställs det mesta på kant; kommandon når inte fram och allt verkar leva sitt eget liv. Saker du inte vill skall visa sig på skärmen poppar trots alla försök till motstånd upp:

”Jag är så fruktansvärt svartsjuk fast jag egentligen inte har anledning till det. Min tillit är rejält skadeskjuten. Jag tänker inte ta hand om en man till. I grunden är alla kvinnor ute efter en man som skall sponsra dem. Det som är sanningen för en kvinna idag kan vara något helt annat imorgon. Tror inte det finns någon man som vet hur man visar kärlek på riktigt!”

Så lätt för mig sitta här och säga att vi bör lämna det gamla bakom oss, inte låta det förgångna ställa till det. Får själv sting av det ibland: dåets kyliga ilningar som gör sig påminda och så försöker jag korrigera mig att vara någon som inte är jag. MEN vakenheten finns där och istället för den förrädiska automatiken, påminns jag om en av gestaltterapins huvudnycklar: ”every moment is a fresh moment.” Vi är fria att fatta nya beslut – koppla ur autopiloten. Kanske behöver vi göra det flera gånger. Nej, det är inte alltid lätt men vem lovade annat?

Och en annan sak – vi kan inte förvänta eller kräva garantier. Det finns ingen konsumentombudsman att vända sig till. Det är som det är. Försök att kontrollera partnern, kräva, misstänkliggöra, curla och överdrivet serva, så kan jag lova dig att de självuppfyllande profetiorna kommer att göra entré. En efter en. Och så undrar vi varför det ”alltid händer mig!”

Personen som är ämnad att vara i ditt liv kommer anstränga sig för att finnas där. Vanorna skulpterar dig – fokus på dem så faller allt sig naturligt.

Vilket bagage behöver du lämna kvar? Vilka nya beslut behöver du känna när solen reser sig vid horisonten?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare