Det vi kan påverka och som ryms i ett liv

//Det vi kan påverka och som ryms i ett liv

Det vi kan påverka och som ryms i ett liv

Jag sitter här framför datorn med ett stearinljus och en kopp kaffe. Jag älskar de här stunderna! Varje julaftonsmorgon uppmärksammar jag släktingar som inte längre finns bland oss andra. De som en gång planerade, handlade julklappar, lagade mat, drack glögg, lyssnade på musik och njöt av atmosfären. De som skrattade, roade sig, längtade, drömde och kämpade.

Du och jag är här under ett ytterst kort ögonblick när vi ser ur det stora perspektivet. Några andetag! Vad gör vi med vår tid? Vad är det vi vill uppnå? Vilka avtryck vill vi lämna efter oss?

Spelar det egentligen någon roll om det inte är perfekt så länge vi har gjort vårt bästa? Vi gör våra misstag längs med vägen och det är ok så länge som vi är öppna för att lära från dem.

Tiden och människoklimatet i stort förväntar sig att vi ska ha en åsikt. Ofta om sådant som vi egentligen inte har en aning om. Jag har alltmer börjat vila i övertygelsen om att det är viktigare med ett vänligt och respektfullt bemötande än att ha rätt. Det finns så mycket i världen som jag inte har en aning om, så jag fokuserar på det som jag faktiskt kan påverka: människorna jag möter. Och så köper jag inte lika mycket plastpåsar längre (ler).

Kvinnan i kassan i mataffären ler brett när jag önskar henne en god jul och säger att hon alltid har ett vänligt sätt som smittar av sig.

Det är något av det viktigaste som vi kan lära våra barn: att de är en del av en annan människas upplevelse. Allt de säger, hur de säger det och sättet på vilket de ÄR i det sociala rummet har effekt på andra. Hur påverkar mitt sätt att vara andra?

Vi är långt ifrån alltid medvetna om det, men tänkt vilken kraft som vilar i de ”små” vardagssituationerna. Så mycket som vi tar för givet och där den mänskliga ansträngningen bakom allt missas. Jag ser min mammas bordsdukning med syfte att skapa skönhet och glädje för någons ögon.

Jag ser den nyskilda pappan som gör en resa med sitt barn för att ge henne underbara minnesbilder för livet. Mamman som sitter uppe sent på kvällen för att slå in barnens presenter trots tårarna efter att ha utsatts för svek från partnern.

Jag hör genom mitt arbete så enormt många berättelser om mänsklighet: sårbarhet, kärlek, vilja, kraft, kamp mot ensamhet och längtan efter att få betyda något för någon. Det ryms så mycket inom oss!

Jag önskar dig en fin julafton min kära bloggvän! Tack för att du läser och inspirerar mig.

Michael Larsen – relationscoach

 

 

By |2017-12-24T07:43:00+00:00december 24, 2017|Blogg|10 Comments

10 Comments

 1. Emma 24 december, 2017 at 08:49 - Reply

  Jag läser din blogg titt som tätt. Även om jag gått igenom den värsta stormen och kommit ut, om än lite vingklippt, så följer jag ditt skrivande. Du sätter ord på vad jag tänker och känner. Det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster men när jag läser din blogg ger du mig tankeställare som ger mig möjlighet att utvecklas som människa.
  Livet blir inte alltid som man tänkt sig, trots hårda törnar kan det till och med bli bättre.
  God Jul Michael, tack för alla dina ord!

 2. Pernilla 24 december, 2017 at 09:03 - Reply

  God Jul Michael, Tack för allt du skriver, så skönt att kunna läsa o känna igen sig och förstå det man har gått igenom.

 3. Mariann 24 december, 2017 at 09:10 - Reply

  Så sant Michael. Tänker vidare kring att vi ”är en del av en annan människas upplevelse”. I juletid då många jagar de bästa klapparna och vänder in och ut på sig för att leverera det godaste på julbordet. För att sedan stressad och trött försöka dirigera hur dagen ska genomlevas utan att riktigt ge sig tid att landa och vara närvarande själv. En av de bästa gåvorna till oss själva och andra är en stund av fullständig närvaro och kärlek. Huset behöver inte vara fullt med släkt och vänner för detta. Dessa gåvor kan vi börja med att ge oss själva. Vi kan också ge till alla dem vi möter i livet, vän eller främling. Vem vet vilken betydelse ditt varma leende har för din nästa.

 4. Petra35 24 december, 2017 at 09:16 - Reply

  God Jul till dig Michael och till Er alla andra ❤️

 5. Tokfia 24 december, 2017 at 09:31 - Reply

  Du är en mästare på att beskriva händelser, känslor och livet i ordform. Och att ge människor hopp och önskan om att göra världen mera kärleksfull. Tack fina du och ha nu en riktigt god jul med dina nära & kära

 6. Elin 24 december, 2017 at 18:51 - Reply

  Väldigt fint skrivet Mikael! Ord som jag önskar att alla fick läsa och att alla kunde reflektera över och ta till sig betydelsen av, framförallt alla unga människor där ute inklusive mina barn. Tack för dina ord. Jag önskar dig en God och Fin Jul med många fina stunder och mycket kärlek från dina nära och kära. / Elin

 7. Jojjo 24 december, 2017 at 21:53 - Reply

  Jag har läst din bok samt följt dina inlägg och alla kommentarer i snart ett år. Tack så mycket för alla texter som givit värdefulla reflektioner och styrka framåt!
  Ditt engagemang är mycket betydelsefullt.
  Jag önskar dig och alla andra en God Jul!

 8. Inger 25 december, 2017 at 08:25 - Reply

  God Jul Michael! Din blogg är speciell, dina tankar är kloka. Ser alltid fram emot nya inlägg. Sedan min man gick bort traumatiskt för två år sedan, är livet sig inte likt. Ja, julen är speciellt, så mycket minnen så mycket traditioner. Vi tänker extra på dem som inte finns med oss. I år har jag släppt krav på ”våra traditioner” och skapat mig nya egna. En mindre gran, mycket mindre pynt, den kläddes för tidigt och inte natten till jul. Tänk vad mycket enklare det blev för mig både känslomässigt men även praktiskt.
  Ja, jag tycker du har rätt. Livet går ut på att vara en god människa, göra gott mot andra men även mot sig själv (alltså genuin och ingen självutplånande godhet). Tänk vad ett leende eller ett ord kan göra dagen för en annan människa.
  God jul än en gång. Och jag ser fram emot lästa inlägg 🙂 kram ❤

 9. Lyckliga Lisa 25 december, 2017 at 12:26 - Reply

  God fortsättning

 10. Marie 26 december, 2017 at 20:28 - Reply

  Tack för allt bra du skriver Michael
  Du har hjälpt mig i många svåra stunder och i jobbiga tankar
  Jag har kommit vidare i mitt liv genom att läsa det du skriver och lyssnat på det du säger
  God Jul ❤️

Leave A Comment

X