Genomskåda narcissistens språk

//Genomskåda narcissistens språk

Genomskåda narcissistens språk

Ni är på en fest och plötsligt känner du: ”Det där var väl en märklig kommentar! Ja, ja, han/hon har väl bara en dålig dag.” Men du kan inte släppa taget om det som uttalades och blicken i den andres ögon. En stor kontrast till hans/hennes i vanliga fall så charmerande och intelligenta sätt. Och alla andra tycker ju så mycket om honom/henne. Nästan alla!

Men ni har inte känt varandra tillräckligt länge för att du ska ha hunnit se alla sidor:

”Han (hon) är ju så himla snygg, vältalig, social, smart… MEN…”

Du har rätt: det är någonting som inte stämmer och du får inte ihop pusselbitarna trots att du ”vet” att de borde passa. Du vill så gärna att det ska vara rätt man/kvinna för dig! Du börjar gradvis förhandla med dig själv: ”Så fint vi hade det på den där resan i. Jag kände mig som en drottning i hans sällskap. Har aldrig känt mig så sedd och bekräftad.”

Men du kan inte släpa den olustiga smaken av att mindre vackra saker pågår under ytan.

En narcissist söker självisk underhållning genom att skapa känslomässiga reaktioner inom dig. När du blottar ditt emotionella liv kan narcissisten sätta igång att analysera, kritisera, förminska och skuldbelägga dig.

En narcissist är ofta skoningslöst skicklig på att attackera verbalt och icke verbalt: Mannen eller kvinnan som säger sig älska dig, kan samtidigt ge dig en blick som gör att du känner: ”Vad är det för fel på mig!? Känner mig helt värdelös!”

Ju mer tid vi har i n:s sällskap, desto mer anpassar vi oss och det onormala blir till normalitet.

Men,

Det går att hitta stryka och avmystifiera personen som du har övertygats om att vara oövervinnerlig, men vi måste börja se omständigheterna som de är, inte hur vi önskar att de vore.

En narcissist älskar när du:

 • Delar med dig av dina hemligheter: dina sår, tillkortakommanden, öppenhet, känslor, osäkerhet…Du överöses inledningsvis med komplimanger och om hur unik du är! Du känner att du äntligen hittat din ”perfect match” –  ”Äntligen någon som förstår mig!”
 • Anpassar dig till dansen: N vill se dig vingklippt så att du stannar. En teknik är att se till att du är i ett ekonomiskt underläge så att du känner dig övertygad om att du behöver n. En annan är att spela på ditt dåliga samvete: ”Efter allt som jag gjort för dig!”
 • Anpassar dig till växlandet mellan värme och kyla: ena timmen är du den utvalde – mest fantastiske kvinnan/mannen i världen, för att i nästa vara fullständigt inkompetent och obalanserad. När vi är emotionellt kidnappade, är vi tacksamma offer.

Dagen då du börjar hitta styrka är n:s mardröm, och personen kommer att testa alla möjliga metoder för att du ska bli kvar i ditt bås. Kom ihåg att ju mer kunskap om n och dennes tekniker, desto fler steg bortåt tar du. Vilket så småningom kommer att läka dig.

Michael Larsen – relationscoach

Så lämnar du en narcissist – webinar den 25/4 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

By |2017-04-12T10:53:37+00:00april 10, 2017|Blogg|12 Comments

12 Comments

 1. Caroline D 10 april, 2017 at 10:31 - Reply

  Hur gör man för att kunna lita på någon eller sig själv igen??? Jag ser nog alla varningstecken, efter 27 år har man lätt sig en del. Men inte att hitta tillbaka till sig själv och kunna lita på en annan igen!? Lever själv och hjälper gärna andra, men gömmer nog mig bakom det….vill börja våga igen..,

 2. Anne-Christine 10 april, 2017 at 11:13 - Reply

  Mycket viktig information hur en narcissist fungerar! Klockrent! Exakt så!

 3. Katharina 10 april, 2017 at 11:45 - Reply

  Måste få fråga- är en narcissist medveten om han faktiskt är en narcissist? Är han medvetet elak i munnen tex, eller är det omedvetet?

  • Mia 10 april, 2017 at 19:21 - Reply

   En narcissist skulle aldrig erkänna att han/hon är narcissist. Jag har just lämnat en som gick med på att gå till psykolog. Skönt tänkte jag, ända tills jag fick i klartext från honom att det bara var för att bevisa för mig att han inte var narcissist! Men lyssnar man till de som är kunniga i ämnet så är de eniga om att en narcissist aldrig skulle erkänna sig vara narcissist. Det elaka är inte medvetet. Det elaka är något som skapar en skön känsla hos N. De förstår inte hur andra kan må dåligt av elakheterna de utsätter någon för. De kan bli lika förvånade som om man sagt att deras gylf är öppen som om man talar om för dem att man blir ledsen över att de inte säger hej till en när de kommer hem. Däremot är de smarta strateger. Hjärnan kopplar aldrig av på dem. Allt kan bli en möjlighet till att bryta ner och de vill aldrig missa ett tillfälle att skapa den sköna känslan av att se sin partner bli mer och mer svag. Den jag levde med gav sig inte ens när jag inte ville leva längre. Det stärkte honom bara. Då kunde han verkligen skylla allt på mig. Det var ju jag som visade mig svag och misslyckad. Han var ju bäst i världen för att han stannade vid min sida trots det! Idag är jag fri som tur är. Skadad för livet men fri 🙂

 4. Emilienne 10 april, 2017 at 11:56 - Reply

  Japp; exakt så !

 5. Jossan 10 april, 2017 at 22:35 - Reply

  Inte en dag försent Mia. Håller på dig.
  Du beskriver det så äckligt klockrent. Jag har levt med en N och han gör allt han ka efter separationen som han kan för att få
  mig ur balans. Det är hans näring. Det är det man får jobba på i allt o tanken framåt att N inte ska få en ur balans. Till och med när du kände att du inte ville leva så handlade allt om honom. Ja, det är så de är de sjuka jävlarna. Ta hand om din själ och din empatiska person. Låt honom inte få dig ur balans mer. Fri!!!!

 6. Tina 11 april, 2017 at 19:10 - Reply

  Blir ledsen över att allt stämmer. Skrämmande och sorgset. I nära fjorton år trodde jag att det skulle bli bättre, men inte. Han memorerade allt och använde det emot mig. Sa OFTA, det har jag aldrig sagt! Total makt via sina pengar. Vid så gott som varje bråk skulle aset, jag ut ur hans hus. Det var mitt fel att han började överkonsumera sprit. Min räddning var min familj, som såg och hörde ochmånga ggr sa att jag skulle lämna. Önskar ingen detta.

 7. Lina 12 april, 2017 at 11:14 - Reply

  Är det möjligt att se webinar vid ett senare tillfälle? Jag lever under samma tak som min man (narcissist, sex och kärleksmissbrukare, ny-andlig och ”hemligt” nykär i en kvinna han träffat i sin SLAA-grupp…) fortfarande. Vi har bestämt oss för att separera och jag har bett honom att visa mig respekt tills det skett. Jag tror inte på vad han säger trots att han är vältaligheten och övertygelsen personifierad. Fruktansvärt påfrestande för mig.

 8. Evan 13 april, 2017 at 13:38 - Reply

  Det verkar som om det är bara kvinnor som råkar ut för narcissister eller psykopater. Jag är en man 186 cm lång och väger 95 kilo som träffade den underbaraste kvinna jag någonsin träffat. Vi gifte oss och fick en son efter ett år. Jag hade tidigare märkt att hennes elakheter och psykningar hade blivit fler och uttrycktes allt oftare men nu blev det allt värre och värre. Utan att mer ingående och detaljerat beskriva hennes elakheter så hade jag enkelt beskrivet ett rent helvete. Det var de tre värsta åren av mitt liv. Till slut orkade jag inte längre utan ville skiljas. Det ville inte hon men efter att jag lämnat in en stämningsansökan till Tingsrätten så gick skiljmässan igenom. Nu fortsatte mitt helvete. Hon träffade en ny man och gifte om sig och det tyckte jag var bra. Mindre bra var att jag inte fick träffa min son. Min son tvingades bl.a. att kalla den nya mannen för pappa.
  Min historia sträcker sig i över tio år och skulle också kunna bli en hel bok men nu har min nu trettonårige sedan över ett år flyttat till mig och han vill inte över huvud taget ha någon som helst kontakt med sin mor längre och jag har inte heller någon kontakt med henne.
  Till slut ett par goda råd:
  – Ge dig aldrig in i någon diskussion med en narcissist, du har aldrig någon chans att få rätt.
  – Försök att så snabbt som möjligt bryta ert förhållande.
  – Vänd ryggen till och spring så snabbt som möjligt ut ur ert förhållande och vänd aldrig tillbaka.

 9. Joakim 14 april, 2017 at 07:22 - Reply

  lika söker lika!!
  Ta hand om ditt eget bagage så slutar du söka dig till problem!
  Du har lika stor del i problemet som hen!
  Risken för offerkofta mentalitet blir stor om du inte tar ansvar !
  Annars lyser solen fint idag

 10. Mite 17 april, 2017 at 20:00 - Reply

  Känner precis som Tina.Blev anklagad för allt, om jag sa att den informationen har jag inte fått så blev det ett rent helvete och kommentaren -” Det har du visst det!”
  Han hotade med att jag inte skulle klara mig ekonomiskt när jag sa att det inte funkade mellan oss. Nu är det han som tjänar 1 Mille om året och har problem med kronofogden… Om han gjorde något litet så skulle det glorifieras och han hade minsann gjort det ena och det andra. Jag skulle vara så oerhört tacksam och ställa upp på absolut allt. Inga av mina vänner dög för de har alla prioriterat fel, inklusive mig. Nu hör han inte av sig till sina barn på 3-4 veckor när han jobbar och bara jag nämner nåt om pengar så ska han flytta – vilket han hotat med sedan i oktober och vi undrar när detta hot blir verklighet. Listan kan göras lång. Denna webbinarie gav mig svar på så mycket och hjälpt mig om hur han triggas av hur nöjd han var när jag mådde psykiskt dårligt, nu har han förlorat allt och är bitter och jag har fått tillbaka mitt egna liv!

 11. CJ 1 oktober, 2017 at 16:18 - Reply

  Hej

  Jag kan inte riktigt förstå delen ”Delar med dig av dina hemligheter” ? Jag upplevde att det var N som anförtrodde sig mej alla hemskheter hon hade varit med om. Men, alla hemskheter hade nu lett fram till den kärlek vi hade. Allt var värt detta. Hon grät och skulle skriva en bok där Jag var hennes sista lyckliga kapitel.

  Är det inte så att en N inte kan stå ut med svaghet? Att vara med en svag människa passar inte denna grandiosa människa?
  Är det inte Borderlinepersoner som anförtror sej allt väldigt snabbt? Är Borderline och Narcissism besläktat?

Leave A Comment

X