När en spirituell narcissist övertygar dig om hur fel du tänker och känner

//När en spirituell narcissist övertygar dig om hur fel du tänker och känner

När en spirituell narcissist övertygar dig om hur fel du tänker och känner

”Omtanke” kan tas för kärlek och empati. Komplimanger som vävs in med subtil kritik: ”om du skapar rätt frekvens inom dig kommer du att bli av med alla symptom.” Det som kommuniceras är att du inte lever i balans, skuldkänslor och försök till att leva renare börjar ta form.

Du dras till, känner dig imponerad av, vill bli sedd och bekräftad av läraren, instruktören, föreläsaren, den andlige vägvisaren, ljusterapeuten etc. Kanske var det ett av de få eller t.o.m. första gången i ditt liv som du verkligen kände dig sedd på riktigt. Hon eller han rörde vid dig och en våg av att känna sig ”levande” sköljer genom kroppen. Du känner dig odödlig i närheten av den här oerhört karismatiska människan.

Personen kommer se till att du vill ha mer av hennes eller hans energi och att livet utan det andliga sammanhanget ska kännas tomt. Du kämpar för att komma ”upp till rätt nivå” och den spirituella narcissisten känner sig odödlig när hon/han lyckas trycka på det rätta knapparna inom dig – särskilt om det finns en publik som kan hylla dennes ”övernaturliga” förmågor.

Om du ifrågasätter kommer du att få höra att du ännu inte förstått. Att du behöver jobba med ditt ego och inte ”vara så mental.”

En narcissist vill alltid att du ska vara i ”känslan”, eftersom det är lätt att förlora sig i detta hav av motstridigheter och inre konflikter som denne kickat igång inom dig. Starka känslor gör oss så mycket lättare att manipulera!

”Alla andra älskar ju henne/honom, så hur kan jag tvivla. Vad är det för fel på mig? Jag behöver jobba med mina blockeringar.”

I närheten av en narcissist känner vi ständig skyldighet till att göra bättre ifrån oss. De inledande komplimangerna gör att vi vill ha mer av dem och de är alltid kopplade till att vi ”kan höja oss några snäpp.”

Av den spirituelle n-personen får du höra att du har allt inom dig och att du är fullt tillräcklig som du är. Du blir rörd men längre fram längs med vägen känner du någonting annat: det som du hör och känner stämmer inte överens.

”Du är produkten av ett förljuget samhälle och en uppväxt som kränkt dig”, så du jobbar ytterligare med dig själv. Det är inte ovanligt att du serveras konspirationsteorier; ”vi och dem”, eftersom det knyter dig närmare gruppen och skapar rädsla för ”de som inte insett Sanningen.”

Grandiositet, skuldbeläggande, manipulation genom att spela ut människor mot varandra, ett enormt bekräftelsebehov (som den subtile narcissisten är en mästare på att dölja) och avsaknad av äkta empati är tydliga varningssignaler på narcissism.

Någon som känner igen sig?

”Att lämna en narcissist” – webinar söndagen den 31/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

By |2020-05-27T20:10:33+02:00maj 27, 2020|Blogg|2 Comments

2 Comments

 1. Camilla 27 maj, 2020 at 20:51 - Reply

  Usch, det är som om du talar direkt till mig. Att vara mitt i det där gjorde mig akut sjukskriven pga. stress flera ggr. Då förstod jag inte vad jag hamnat i. Förstod ingenting. Allt blev bara mörker tillslut och jag hamnade i en black out som varade i över 40 min. Ett tillstånd där jag var medveten om min ”frånvaro” men inte kapabel att ta mig tillbaka. I black outen var det lugnt på ett märkligt sätt. Ett obeskrivligt lugn. Jag ville inte ut ur den. Inte just då…
  Efteråt blev jag utskälld av mitt ex. eftersom han trodde att jag satt och samlade mod till att berätta något som var svårt, något som skulle bekräfta hans misstankar om mig.
  Usch…
  Jag får rysningar när jag tänker på det. Det där vill jag aldrig mer uppleva.

 2. Anneli 27 maj, 2020 at 22:51 - Reply

  Precis så.
  Och för en som tvivlar på sina tankar o känslor, som vrider o vänder på saker o vill pröva tankar från olika perspektiv och som lätt kan tänka att andra vet bättre så är det faktiskt väldigt svårt när man hela tiden får höra från den som är utbildad terapeut att man är störd och omöjlig att prata med.
  Som separerad är det ännu värre. Nu är jag en hemsk förälder, jag förstör hans relation till vårt barn ja allt är mitt fel.
  Trots att han var otrogen, ljög och lämnade mig för en annan.
  Har frågat om han är arg på mig.
  Har sagt att vi borde prata med en tredje neutral part så vi kan vara vänner så vårt barn slipper konflikter.
  Han vägrar.
  Han bråkar om allt och anklagelserna haglar.
  Känns så tungt
  Fullständigt dränerande
  Jag får ständigt påminna mig om att jag inte är sjuk i huvudet, att han inte har rätten att stämpla mig

Leave A Comment

X