Skydda dig mot gaslighting

//Skydda dig mot gaslighting

Skydda dig mot gaslighting

Ljudinspelningar innehållande bl.a. President trump har skickats till  CNN. I inspelningarna hör man tydligt ordet ”cash” uttalas, men nu när fakta är uppe på bordet så påstår en av trumps advokater att det inte är ordet ”cash” vi hör, utan ”check.”  Varför tar jag upp detta i ett blogginlägg?

Jo, därför att det är ett tydligt exempel på den extremt manipulativa metoden gaslighting. Termen kommer från en roman och film – ”Gaslight” från 1930-talet. Syftet med denna distraktionsteknik är att få oss att tvivla på våra sinnen – vår egen verklighetsuppfattning: ”hörde jag rätt? Jo, jag hörde rätt! Eller kanske…?”

Det som gör gaslighting så kraftfullt, är att när vi utsatts för någonting tillräckligt många gånger, börjar hjärnan att anpassa sig. Halvsanningar, undanhållande av fakta och information, rena lögner blir en del av vardagen, och vi tar det icke normala för normalt. Den s.k. normaliseringsprocessen har tagit vid och det som vi en gång uppfattade som kaos och bisarra drama, är nu en del av ett helt ”vanligt” förlopp. Fakta läggs till och plockas bort och till slut vet vi inte vad som är vad. Det är väldigt lätt att dras in i detta hypnotiska tillstånd.

Stresshormonet kortisol ”duschar” frekvent inuti våra kroppar när vi utsätts för psykologisks stress, vilket gör att vi inte ser vad som egentligen håller på att ske. Vi saknar en lugn utsiktsplats som gör att vi kan skilja fantasi från verklighet.

Den narcissistiska eller sociopatiska personligheten använder sig konstant av gaslighting som metod, och syftet är ett enda: du ska bli osäker så att du blir lättmanövrerad. När du t.ex. upprörd och arg över någonting som n-personen har sagt eller gjort, får du höra att du ”övertolkar, alltid missförstår, inte är i balans, är sjukligt känslig…” etc. Partnern kan t.ex. bete sig flirtigt och när du reagerar, så får du höra att du är ”svartsjuk och kontrollerande.”

När du ser igenom härskarteknikerna är du ett steg närmare din frihet. Hitta din utsiktsplats!

Därför blir du den du blir tillsammans med en narcissist och så lämnar du – webinar torsdagen den 26 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-07-25T17:00:25+02:00juli 25, 2018|Blogg|2 Comments

2 Comments

  1. Maria 27 juli, 2018 at 06:03 - Reply

    Mitt ex höll på med detta dagligen. Han ljög i stort och smått, han ”glömde bort” allt som var viktigt för mig, han skyllde allt på andra, inget kunde han rå för.
    Det tog tyvärr ganska lång tid innan jag förstod vad jag var utsatt för. Jag kunde bara inte förstå vad det var som gjorde mig så vansinnigt förvirrad men också arg och irriterad på honom, och när jag sade ifrån eller reagerade…så hade jag enligt honom borderline, var aldrig nöjd, klagade på allt osv. Jag mådde otroligt psykiskt dåligt tillslut och då hade ju han fått ”rätt”, det var JAG som var den instabila av oss två. Det förekom även fysiskt våld när jag satte mig emot honom. Att bli utsatt för gaslighting är otroligt tärande och man tappar tillslut all rim och reson, inget går ihop och det gör verkligen något med jaget. När ord, handling och tankar bara går åt helt olika håll. Från att ha levt i en värld där det mesta går ihop, till att befinna mig i total förvirring. Det tog ganska lång tid för mig att repa mig efter det förhållandet men jag mår bra idag. Dock så kommer faktiskt tankarna ibland om att det nog ändå är jag som är ”knäpp”, och jag har haft svårt att träffa någon efter det här trots att jag mött och dejtat flera fina män. Jag släpper nog inte riktigt in. Ja det har ställt till det en del faktiskt.

  2. Anna 21 augusti, 2018 at 21:01 - Reply

    Det jag funderar över som levt i fjorton år i stormig relation, när psykopaten eller narcicissten är omedveten om hans eller om det är en hon, hennes agerande eller att denne är psykopat etc, hur tänker man då som partner och som älskar personen? Msn ksn ju inte leka amatör psykolog och kasta en sån titel rakt på människan? Och kan en psykopat hjälpas med tex mediciner?

Leave A Comment

X