”Du behöver mig för att klara dig!”

//”Du behöver mig för att klara dig!”

”Du behöver mig för att klara dig!”

Du tar några djupa andetag när det för tillfället råder vapenvila. Till den allra största delen av tiden går du runt med uppdragna axlar och malande tankar: ”Vad gör jag för fel?” Du analyserar och försöker förstå varför personen som du lever med, beter sig som han/hon gör. Hjärnan skapar alla möjliga förklaringsmodeller för att du ska härda ut i den förgiftade relationsmiljön. En del av dig kan inte förstå hur du kan stanna. Det går inte en dag utan att du känner: ”Bort, bort, bort!!!” Skammen över att inte orka förändra situationen tär på dig.

Om det är en härskarpersonlighet som du har att göra med, får du med täta mellanrum höra, antingen direkt eller i förtäckta ordalag: ”Du behöver mig! Du kommer aldrig att hitta någon som jag!” Ditt redan försvagade självförtroende köper budskapet rakt av: ”Det är sant! Jag klarar mig inte på egen hand!” Rädslan för ensamheten håller ett fast grepp, vilket narcissisten eller vad det nu är för slags person som du delar tiden med, vet om. Härskaren vet exakt vilka knappar som det ska tryckas på. Att du är djupt olycklig är bara en parantes för honom/henne. Tänk att dina djupare sanningar är en liten parantes i dennes värld!

Oavsett vad du säger, signalerar eller utropar, så är det hos dig felet ligger, eftersom besittaren av den grandiosa och uppblåsta självbilden aldrig tvekar kring sin egen förträfflighet. Du däremot, är bärare av hans/hennes skugga, vilket i praktiken betyder att du tar på dig skulden för det personen inte vill se i sig själv: otillräcklighet, avund/svartsjuka, ilska, frustration, obalans etc.

Det är så lätt att trassla in sig i spindelnätet eftersom dessa personer ofta är socialt kompetenta, och därför omtyckta (ytligt sätt), framgångsrika, enastående på att prata omkull, och växlar mellan att bemöta dig med värme och kyla. Du pustar ut när det är lugnt och känner: ”Han håller kanske på att förändras…Hon är nog på väg att bli mjukare och mer inkännande…” Och så faller vi dit igen!

”Jag borde kanske vara nöjd?!”

Låt det bli ditt mantra: Det ska vara okomplicerat. Kärleken rör sig med lätta steg. En sund relation lyfter ditt självvärde och du känner dig alltid respekterad. Alltid!

Så skyddar du dig mot härskartekniker och narcissism – webinar onsdagen den 13 september kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-09-11T15:12:48+00:00september 11, 2017|Blogg|5 Comments

5 Comments

 1. T 11 september, 2017 at 15:27 - Reply

  Kärlek gör inte ont och ur kärlek uppkommer inte negativ energi eller negativa tankar……

 2. G 12 september, 2017 at 15:22 - Reply

  Det är jobbigt när du kan beskriva orden jag känner men själv knappt kan uttrycka. När man vet att någonting inte är helt bra, men man bara inte kan göra något åt det. När alla bara väntar, när man säger till alla hela tiden att man planerar att gå, men det lixom inte händer något ordentligt och man blir så jävla besviken på sig själv hela tiden att man e så svag o feg.

  • Anna 12 september, 2017 at 17:06 - Reply

   Nej vännen !!!. Du ÄR INTE FEG O SVAG !!!. Du är manipulerad , hjärntvättad , trött , rådvill , kanske tom rädd…….men INTE FEG O SVAG !!!. Det är vad den andra personen vill att du ska tro om dig själv.
   Jag har sett en stor stark man krympa ihop av rädsla o osäkerhet inför en liten späd kvinna !!!.
   Det handlar inte om att vara FEG eller SVAG utan om år av långsam nedmalning.

 3. G 14 september, 2017 at 15:07 - Reply

  Frågan är om det kan vara så, även fast den andra personen inte gör det på ett medvetet sätt. Att det inte är en planerad sak att göra mot någon, men att lixom blir så för att man inte vet något annat? Så svårt att tro han skulle göra så!

  Och hur faaaan kommer man ifrån den där jävla svag, feg, besvikelsekänslan och kan byta det mot handlingskraft?

  • Anna 18 september, 2017 at 17:35 - Reply

   Det spelar egentligen ingen roll om personen gör det medvetet eller ej….det är DIG det drabbar !!.
   När man gång på gång försöker förklara att nått inte känns bra och motparten inte vill eller kan lyssna så urlackas man sakta . Lägger då motparten skulden på dig för dennes agerande så är det dax att se framåt. Jag vet att det är lätt sagt men svårare o göra.
   Du kanske inte orkar att göra allt själv. Men be om HJÄLP !!!. Har du vänner omkring dig så säg som det är. JAG BEHÖVER HJÄLP !!.
   Rom byggdes inte på en dag och man kan inte laga en trasig själ på en dag !!. Du tar ett steg i taget …behöver inte vara fantastiska saker som sker ..utan små saker som du gör för DIG SJÄLV som du är stolt över !!.

Leave A Comment

X